Kokemus ja osaaminen

Vanguard Consulting Oy / Aki Toivanen

Olen toiminut yli 10 vuotta liikkeenjohdon konsulttina. Konsultti ura alkoi 2007 market intelligence projekteista ja myöhemmin intelligence-tiimin vetämisestä josta parhaiten mieleen on jäänyt globaali yli 30 maassa toteutettu terästuotteiden markkina- ja asiakastutkimus sekä Yhdysvaltojen donitsi markkinoiden tutkiminen.  Vuodesta 2010 aloin keskittyä enemmän liikkeenjohdon konsultointiin suurille ja keskisuurille yrityksille. Aluksi nuoremman konsultin roolissa ja myöhemmin projektijohtajana ja johtavana konsulttina. 

Kaikenlaista on ehtinyt tehdä vaikka takana on vasta 13 vuotta. Laajat uuden liiketoiminnan kehityshankkeet ja suurten yritysten strategiaprosessit ovat olleet monipuolisia projekteja joissa hommaa on jo lähtökohtaisesti paljon ja monipuolisesti mutta niistä usein syntyi spin-off (lisä-)hommia kun esimerkiksi strategiatyön pohjalta syntyi päätös aloittaa selvitykset irtautua olemassa olevasta liiketoiminnasta. Strategiatyö jatkui siis liiketoiminta-arvioinnilla ja arvonmäärityksellä sekä potentiaalisten ostajaehdokkaiden tunnistamisella…

Ehkä voisin kuvata kokemusta jotenkin seuraavasti:

"Voitot tehdään excelissä ja tappiot todellisuudessa..."

….Parhaiten osaaminen kuitenkin kasvaa jatkuvassa yhteistyö tuttujen asiakkaiden kanssa jossa näkee omien ”kalvojen” seuraukset (ja virheet). 

Varsinainen työ alkaa vasta PowerPoint ja Excelien jälkeen. Muutosten edistäminen ja läpivienti on noussut omalla listalla korkealle arvostuksessa. Totesin että maailman täynnä geneerisiä selvitys- ja hörhökonsultteja mutta vain harvat pystyvät  tukemaan johtoa muutoksen toteuttamisessa.

 

Oivalluksesta aloin muuttamaan mallia millaisia projekteja yritän kehittää ja myydä: PowerPoint kalvoja ja Exceleitä edelleen syntyy mutta pyrin paketoimaan pidempiaikaisia kehityshankkeita joissa mukana on laajasti arvoketjua ja kumppaneita sekä kantamaan osin omalla riskillä hankkeen käynnistymisestä syntyvää riskiä. 

Edelleen neutraalit selvitys- ja laskentatehtävät ovat tervetulleita mutta niissäkin yritän auttaa asiakasta keskustelemaan oikeiden kumppaneiden ja asiantuntijoiden kanssa jotka pystyvät viemään tarvittavia toimenpiteitä eteenpäin.

Energia- ja kiinteistöala ovat toiminnan ytimessä ja siellä verkostot ovat hyvät (ja lienee mainekkin), satunnaisesti tulee tehtyä ICT-alalla hankkeita sekä rakentamiseen ja logistiikan puolella toimeksiantoja. 

YHTEISTYÖKUMPPANEITA JA ASIAKKAITA

PROJEKTEJA JA TOIMEKSIANTOJA

Uuden liiketoiminnan kehitystä ja omistus- ja rahoitusjärjestelyjä

Alkuvaiheen teknologiayhtiön liiketoimintasuunnitelma ja esittelyaineiston valmistelu kasvurahoituksen hakemiseksi

Teknologiayhtiön liiketoimintapotentiaalin arviointi ja vaihtoehtoisten liiketoimintamallien kuvaaminen sekä sijoittaja neuvottelu- ja esitysaineiston 

Työ- ja elinkeinoministeriön energiakärkihankkeen toteutuksen tukeminen 

Energia-alan kasvuyrityksen liiketoimimintasuunnitelma sekä sijoitusaineiston tuottaminen 

Laajan yrityskonsortion kasaaminen ja kehitystyön johtaminen uuden palveluliiketoiminnan kehittämiseksi 

Kansainvälisen kasvuyhtiön liiketoimintasuunnitelma ja sijoituskierroksen neuvottelujen tukeminen

Muita liiketoiminnan kehityshankkeita ja kasvun tukihankkeita

Teknologia- ja palveluyhtiön Suomen markkinoille tulostrategian ja kumppanuusverkoston rakentaminen. 

Älykkään Energiahallinnan yleistymistä edistävän verkostohankkeen valmistelu kiinteistösektorilla

Sähkökaupan tasehallintamaliin liittyvien muutosten edellytysten selvittäminen ja muutosten edistäminen

Nettonolla rakentamisen totetusmallin kehitys ja implementointi hajautetun energiayhteisö  avulla

  • …Useita pieniä yhteistyöhankkeita: Strategiapäivitys, palvelumyynnin ja T&K-verkostokehityksen tukeminen